Vita chinezeasca picanta cu legume, ciuperci si taitei, ghimbir si sos de soia


Cu totii stim cate ceva despre mancarea asiatica. Vita chinezeasca picanta ramane unul dintre felurile de mancare pe care le intalnim destul de des in orice restaurant asiatic. Este o mancare deosebit de gustoasa, foarte usor de digerat, foarte usor de preparat acasa.

Chiar nu este nevoie sa adaugati sosuri si arome. Este de ajuns sa stiti ca orice mancare asiatica porneste de la ghimbir, usturoi si ardei iute. Este Sfanta Treime a mancarurilor asiatice, asa cum spun numerosi bucatari celebri.

Personal, va garantez ca daca aveti in casa ghimbir, usturoi si ardei iute, va iese o aroma genial de gustoasa, specific asiatica. Uitati de arome artificiale si condimente care poate ca nu sunt 100% naturale. Stiti ca imi place sa gatesc natural si sanatos asa ca daca urmati retetele mele, asteptati-va sa nu aveti nevoie de arome. Tot ce este esential se gaseste in legume, ierburi si verdeturi.

vitachinezeascapicantaculegumeciupercisoia
Haideti sa vedem cum se prepara vita chinezeasca, in stil asiatic.

Cuvantul cel mai important cand discutam despre mancare chinezeasca este „iute”. Totul se face iute. Si picant, si rapid. Daca tii minte acest lucru, mancarea chinezeasca o sa iti iasa mereu bine, fie ca este de vita, de rata, de pui sau de porc. Sau vegetariana…🙂

Mai jos aveti amestec chinezesc de legume, la care puteti adauga vita pe plita incinsa, adica incinsa in tuci, in oala, in tigaie, in wok.

mancaredemazaresimorcovi

In mare, cam acestea sunt ingredientele:

carne de vita cata doriti
taitei de orez daca doriti sau spaghete de grau dur
1 morcov
o mana de mazare
o mana de varza tocata marunt
1 ceapa uscata
1 ceapa verde daca aveti la indemana
500 de grame ciuperci champignon
2-3 cm de radacina de ghimbir
sos de soia
sare, piper, ardei iute
3-5 catei de usturoi

Cum prepari vita chinezeasca la tine acasa?

Speli bine carnea de vita. O tai cubulete cat jumatate din degetul mare, cat o nuca, nu mai mare. Le lasi sa sfaraie intr-o tigaie sau intr-un wok daca ai unul in casa. Bucatelele de carne de vita trebuie sa fie incinse la foc mare, in 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui. Nu punem sare. Adaugam 1-2 catei de usturoi tocati marunt sau feliute subtiri. Amestecam in continuu ca vita sa nu se arda insa vrem sa fie patrunsa si deja 75% gata. Restul se mai face odata cu legumele.

taitei de casa chinezesti

Adaugam morcovul tocat feliute subtiri, varza tocata grosier, la mana, ceapa tocata solzi mari. Amestecam in continuu. Wokul trebuie sa sfaraie. Daca simtim ca legumele nu lasa destula zeama, mai punem apa, cate o cescuta mica. Sa fie apa rece.

mancare asiatica acasa

Adaugam ardei iute tocat marunt si radacina de ghimbir tocata in feliute ca mai apoi sa le vedem in farfurie si sa nu le mancam decat daca dorim. Unii nu mananca ghimbirul.

Cam in 10 minute, vita este gata, legumele sunt gata, aromele sunt deja tari. Mai adaugam sos de soia si restul cateilor de usturoi. La final de tot ar trebui sa mai adaugam ceapa verde, daca avem. Apoi punem capacul si lasam totul la inabusit, dat jos de pe foc.

2015_02_21_15_28_38_868_Original

Urmeaza ciupercile. Spalate bine, se taie grosier si se pun la calit in cateva linguri de ulei, intr-un ceaun. Ar trebui sa stea pe foc mediu pana cand incep sa lase zeama, apoi aceasta scade si ele devin lucioase. Cam 20 de minute ar trebui sa stea pe foc. Cand sunt gata se adauga in wok, langa vita si langa legume.

taitei de orez
taitei de orez

Alaturi fierbem al dente taitei de orez sau paste de grau dur, spaghete simple. Taitetii/ pastele se adauga in wok si se amesteca. Daca este nevoie, mai adaugati cateva lingurite de sos de soia.

wp_20161107_20_52_45_pro

Servim totul fierbinte. Mancarea asiatica se mananca direct de pe foc🙂

Mai jos aveti o imagine cu prima mea mancare chinezeasca, cu vita, ciuperci, ceapa, sos de soia si fasole verde🙂 Geniala, garantez!

prima mea mancare chinezeasca
prima mea mancare chinezeasca

Sa aveti pofta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s