Ce carne dam bebelusilor si copiilor?


Carnea se introduce in meniul bebelusului dupa lapte, anumite cereale, fructe si legume. Sunt medici care vor recomanda introducerea puiului de la 6 luni si altii care vor alege ca orice tip de carne sa se introduca dupa varsta de 8 luni. Tineti cont de sfatul medicului pediatru pentru ca fiecare bebelus este diferit iar specialistii iau in considerare nevoile lor specifice.

Ce carne dam bebelusilor si copiilor? Cu ce carne incepem diversificarea la bebelusi?
Se incepe cu puiul si se alege, in masura posibilitatilor, pui de tara🙂 Daca aveti, sunteti si niste norocoase. Gasiti o sursa sigura de pui de tara si puneti la congelator bucatele mici de carnita pentru supa bebelusului.

Continuarea fireasca ar fi curcanul si apoi vita.

Pe locul 4 ca si tip de carne introdusa in alimentatia bebelusului ar fi pestele, introdus de la 10 luni daca medicul pediatru nu este de alta parere.

Nu mai continui cu porcul si cu alte tipuri de carne pentru simplul fapt ca nu le consider prea sanatoase si atunci nu le folosesc.

Sa recapitulam tipurile de carne pe care va recomand sa le introduceti in alimentatia bebelusului : pui, curcan, vita, peste.

Puiul sa fie de tara, daca se poate. Vita sa fie tanara. Curcanul sa fie si el tot de tara, preferabil curcanita. Si la peste, deja lucrurile se complica putin.

Peste sanatos pentru copii
Recomand urmatoarele tipuri de peste pentru bebelusi, copii si adulti: pastrav ( foto), crap tanar, salau, somon salbatic tanar, hering.

pastravlacuptorreteta

Peste nerecomandat pentru bebelusi, copii si nici adulti
Nu dam peste congelat bebelusilor si nici copiilor.
Nu le dam merluciu, macrou, scrumbie, rechin, peste-spada, ton, homar, pangasius sau alte tipuri de peste de dimensiuni mari. Daca sunt mari, inseamna ca au avut timp sa acumuleze cantitati importante de mercur si alte metale grele si nocive pentru organismul bebelusilor, copiilor si chiar adultilor.

Cum se incepe diversificarea alimentatiei cu tipurile de carne recomandate pentru bebelusi?
Se incepe cu o supa in care a fiert carnea si apoi se introduce si carnita in alimentatia celui mic in cantitati progresive, insa nu din primele dati. Pentru inceput este de ajuns sa le dam zeama in care a fiert carnea. Bebelusii nu au sistemul digestiv gata pentru a digera carne.

supa de pui
supa de pui

Asa cum va spuneam la inceput, se incepe cu puiul. Este carnea cea mai potrivita pentru bebelusi, este slaba si usor digerabila. Mai tarziu se poate da celui mic si carne de vita, curcan, peste samd, tinand cont de sfaturile pediatrului. Nu uitati sa datati puiul lasat la congelator. Medicii recomanda folosirea puiul inainte de 2 luni se congelare. Cumparati carnea mai des si in cantitati mici pentru a fi siguri de calitatea ei.

De la pui se poate folosi pieptul, care este cel mai slab. Se poate fierbe in supe si apoi se poate pasa fin pentru ca cel mic sa il poata inghiti. Mai tarziu se vor folosi si pulpele de pui insa nu de la inceput. Nu vrem ca supa bebelusului sa aiba grasime.

Pe masura ce bebelusul va creste puteti incepe sa ii innabusiti carnea. Aceasta se lasa intr-un ceaun cu o lingura de ulei virgin de floarea soarelui si apa cat sa se innabuse. Se lasa la fiert, nu la prajit, si se asezoneaza cu usturoi si patrunjel. Se poate servi cu puree-uri de legume.

Vita este si ea foarte bogata in proteine si vitamine.

Este o carne care fierbe mai greu si este mai dificil de mestecat pentru cei mici. Se fierbe bine si se paseaza la blender sau in mojarul de usturoi. Se asezoneaza cu ierburi si putin unt pentru a se fragezi mai usor.

Pestele se alege intotdeauna cand este viu. Se recomanda pestele de apa curgatoare, cu piele alba, cel pe care vi l-am recomandat in randurile de mai sus.

Ca mod de preparare se recomanda coacerea la cuptor alaturi de legume si patrunjel.

Cum recunosti pestele proaspat?
– Sa aiba ochii proeminenti, nu bagati in orbite.
– Sa aiba urechile rosii, bine irigate de sange. Daca sunt galbui, deja e clar ca pestele a murit de ceva timp si nu trebuie mancat.
– Sa miroasa bine si sa aiba burta tare.
– Sa nu aiba burta umflata si sa daca il pui in apa sa nu se duca la suprafata, sa nu pluteasca cu burta in sus.
– Sa aiba solzii tari si sa stea la locul lor, sa nu cada de pe peste.
– In burta pestelui oasele sa fie bine prinse in carne, sa nu iasa in afara ca la acordeon.

Cred ca sunt destul indicii dupa care sa decideti daca luati pestele sau nu acasa🙂

Mult succes si spor la retete culinare pentru bebelusi si copii!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s