7 retete de supe pentru bebelusi. Cate una pentru fiecare zi a saptamanii


Supele pentru bebelusi reprezinta unul dintre cele mai importante subiecte pe care le vom aborda ca parinti. Hrana bebelusului reprezinta un aspect esential iar diversificarea incepe de multe ori cu supa. Asa ca mare atentie la ce supe le oferiti, cum preparati supele bebelusului, ce ingrediente folositi, cu ce incepeti si cat de complexe sunt ca si compozitie.

O prima regula spune ca diversificarea incepe de la 6 luni. Sunt si medici care spun ca diversificarea poate incepe mai devreme sau mai tarziu iar recomandarea mea este sa va ascultati medicul si daca aveti dubii, sa cereti inca o parere, pentru siguranta totala.

O alta regula spune ca supele pentru bebelusi nu trebuie sa fie prea complicate. Trebuie sa fie cat mai simple, din ingrediente permise pentru varsta respectiva.

De la 6 luni putem incepe diversificarea cu urmatoarele legume: morcov, pastarnac, dovlecel, telina, dovleac, cartof, radacina de patrunjel.

De la 8-10 luni putem da bebelusului si urmatoarele legume: mazare, broccoli, spanac, ardei gras.

De la 10-12 luni putem da bebelusului si: conopida, rosii, salata si nu numai.

Pentru inceput poti opta pentru supele de zarzavat: morcovi, radacina de patrunjel, pastarnac, telina. Treptat adauga si dovlecei, cartof, ardei gras, ceapa samd.

 

ciorbadelegume2

Daca pediatrul v-a spus ca puteti introduce si oul in meniul bebelusului il puteti adauga in supe.

supaderosiicudovlecei

In supe puteti aduga galuste de gris, paste fainoase – preferabil fara glutensau taitei facuti in casa.

Taitei de casa pentru supa bebelusului
Acestia se prepara foarte usor din faina si un ou. Se amesteca si rezulta o coca. Aceasta se intinde si se taie fideluta. Se fierb taiteii separat, se clatesc in apa rece si se adauga in supa cu 10 minute inainte de final.

Nu evitati folosirea patrunjelului fin tocat la prepararea supelor. Contine vitamina C in cantitati deloc neglijabile si dau o aroma pe care cei mici o vor indragi. Puteti, de asemenea, sa dati patrunjelul la blender sau sa il pisati cum procedati cu usturoiul si apoi sa il adaugati in supa. Va fi mai usor de inghitit pentru sugari.

ciorbadelegumecuverdeata

Mai mult, puteti utiliza si usturoiul la prepararea supelor insa nu de la 6 luni ci mai tarziu. Usturoiul, ceapa, prazul sunt destul de iritante pentru sistemul digestiv al bebelusului asa ca mai asteptati putin.

Cand medicul va da ok-ul sa folositi usturoi in alimentatia celui mic, nu ezitati pentru ca pe langa faptul ca este bogat in vitamine mai este si imunostimulator si este supranumit „antibioticul natural”.

Un alt adaos pentru supe este oul. Folositi doar galbenusul pentru bebelusul pana intr-un an. Se bate usor si se adauga in supa inainte de final cu 5 minute. Este plin de vitamine si minerale si schimba aspectul supelor. Nu uitati faptul ca albusul de ou are potential alergen si desi nu toti bebelusii vor fi afectati, nu vrem sa riscam deloc declansarea unei stari alergice.

Va recomand sa folositi oua de tara daca aveti o sursa sigura. Intotdeauna desfaceti ouale si aveti grija sa aiba aspect frumos, sa miroasa bine, sa nu se desfaca atunci cand le spargeti cu grija.

Va recomand sa nu introduceti ciupercile in alimentatia copilului pana la 4 ani. Stiu ca suna dificil insa nu este. Ganditi-va ca aveti la dispozitie o sumedenie de legume si fructe pe care sa le acordati copilului. Chiar nu pierde nimic cel mic daca nu mananca ciuperci. Are o viata intreaga sa manance si ciuperci. Pe langa faptul ca au potential alergen, ele pot deveni otravitoare pentru organismele prea tinere sau prea slabite. Mai mult, ciupercile sunt contraindicate la bebelusi pentru ca sunt grele si se digera greu, sunt grele si pentru ficat.

Iata in continuare cateva retete de supe pentru bebelusi:

Supa de zarzavat, de la primul stadiu al diversificarii
Se prepara deosebit de simplu, din radacina de patrunjel, radacina de pastarnac, telina. Pare o zeama fara gust insa este deosebit de hranitoare pentru bebelusi. Ganditi-va la faptul ca inceputul diversificarii trebuie sa fie cat mai simplu, cat mai usor de asimilat. Supa trebuie sa se digere foarte repede si fara balonare.

Supa-crema de dovlecei
Supa-crema de dovlecei se prepara la fel ca supa de zarzavat de mai sus, doar ca adaugam si cateva cubulete de dovlecei. Rezultatul se da la blender si se ofera bebelusului inca din primele luni de diversificare.

Supa de fasole
Fierbem radacinoase si separat fierbem fasole romaneasca. Cand ambele sunt gata, le aducem impreuna si mai dam un clocot. Blenduim totul foarte bine si servim bebelusului dupa varsta de 9 luni sau conform sfatului pediatrului.

Supa de rosii
Se prepara tot cu radacinoase si cand acestea sunt fierte, adaugam rosii proaspete fara cojita. Lasam sa fiarba totul si apoi blenduim.

Supa de pastarnac
Este deosebit de gustoasa si hranitoare. Adaugam pastarnac, radacina de patrunjel si cartofi. Nu se sareaza, se blenduieste si se asezoneaza cu patrunjel.

Supa de cartofi si radacinoase
Fierbem pastarnac, radacina de patrunjel, morcov si cartofi. Nu adaugam sare. Blenduim si servim bebelusului inca de la 6 luni sau dupa sfatul pediatrului.

Supa-crema de legume diverse
Baza ramane aceeasi, supa de zarzavat. In ea putem include leguma pe care dorim sa o aducem in prim-plan, ca leguma zilei. Nu va recomand sa aveti supe-creme din prea multe legume. Daca doriti o supa-crema de broccoli, atunci lasati broccoli-ul sa fie leguma vedeta si nu includeti si alte legume. Poate doriti o supa-crema de cartof sau de dovleac, de rosii sau de morcov.

 

Nu uitati regula de baza in diversificare: fara graba si doar cu acordul medicului.

Medicul pediatru ar trebui sa va ajute sa realizati o lista pe coloane, frumos ordonata:

Ingrediente de introdus de la 6 luni:…..

Ingrediente de introdus de la 9 luni:……

Ingrediente de introdus de la 12 luni:…..

Mult succes!

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s