Alaptare VS lapte praf. Decizia corecta

Medicul specialist pediatru si medicul neonatolog va pot spune daca ar trebui sa alaptati sau daca este cazul sa va hraniti bebelusul cu lapte praf. Impreuna va pot ajuta sa luati o decizie corecta.

De ce trebuie sa tineti cont de medici?

Pentru ca nu toate mamele ar trebui sa alapteze. Sunt cazuri concrete in care alaptarea ar trebui oprita, precum situatiile cand mama urmeaza un anumit tratament.

Asa ca orice mama care doreste sa alapteze ar trebui sa faca o lista completa cu medicamentele pe care le ia, de la aspirina si pana la anticonceptionale sau tratamente hormonale. Adaugati si bolile de care suferiti, chiar si cele pe care le considerati neimportante. Puneti-le pe o lista. Aratati lista medicului pediatru si inainte medicului nenonatolog. Impreuna va pot spune in mod clar daca alaptarea este sau nu cea mai buna decizie pe care o puteti lua pentru sanatatea bebelusului dvs.

Alaptarea vine la pachet cu anumite avantaje. Cele mai multe mame se gandesc la faptul ca laptele matern este cel mai sanatos pentru bebelus. Si nimeni nu contesta acest lucru. Insa daca mama nu este sanatoasa, daca are anumite boli, daca ia medicamente, daca fumeaza sau mai pofteste la cate o bere cu alcool din cand in cand, daca mananca nesanatos, atunci laptele ei nu mai poate fi considerat chiar atat de sanatos. Pare logic si de bun simt. Daca mama mananca fast-food in loc de hrana sanatoasa, laptele va prelua din hrana ei si se va duce direct in alimentatia copilului.

Un alt avantaj pe care mamele il au in considerare cu privire la alaptare este cel financiar. Costa mai putin sa alaptezi decat sa cumperi lapte praf. Desigur, ai nevoie de pad-uri de alaptat, de vitamine de continuare pentru ca laptele sa fie mult si hranitor, de anumite alimente care sa stimuleze lactatia sau chiar ceaiuri si tincturi special recomandate de medici pentru lapte gras si nutritiv. Insa tot nu costa atat de mult cat costa laptele praf, mai ales daca alegi o formula de lapte de calitate inalta.

Alte avantaje ale alaptarii? Daca bebelusul plange, nu mai pierzi timpul cu sterilizatul biberoanelor (dar tot trebuie sa dai o fuga la toaleta ca sa iti faci igiena corespunzatoare inainte de alaptat), nu mai astepti sa se prepare laptele samd. Laptele este deja gata si adus la temperatura perfecta pentru bebelus. Laptele matern are temperatura optima pentru stomacul bebelusului.

Mai sunt numeroase avantaje, pe primul loc fiind cel al calitatii laptelui matern pentru sanatatea bebelusului.

Insa mare atentie la faptul ca nu toate mamele ar trebui sa alapteze. Cereti sfatul medicului inainte de a va alapta bebelusul, prezentand acestuia lista completa de boli, afectiuni de care suferiti, medicamente si tratamente pe care le urmati.

 

Reclame