Ciuperci pentru copii? Cand le introducem in alimentatie, ce ciuperci folosim, cum le gatim?


Sunt pediatri care spun ca ciupercile pot fi introduse dupa varsta de 2 ani si altii care spun ca cel mai safe este dupa 4 ani. Este si sfatul pediatrei mele, care a adaugat destul de convingator: „Unde te grabesti? Nu pierde mare lucru…”

Si intr-un fel cam asa stau lucrurile. Nu pierde mare lucru. Nu sunt ciupercile mai sanatoase decat varza sau decat spanacul si o suta de alte legume pe care le poti da in mod constant de la varsta de 9 luni – 1 an.

Dar este adevarat ca si ciupercile sunt interesante, mai ales cand ai facut o ditamai oala de ciuperci si copilul se uita in gura ta :))) Sa ii dai, sa nu ii dai? Tot ce va pot spune este sa dati un telefon scurt pediatrei. Sa spuna si ea un cuvant, ca sa stati linistiti. Fiica mea a mancat prima data ciuperci la ziua ei, cand a implinit 4 ani. Aveam ciuperci scazute in tigaie, usor calite, cu usturoi si mamaliga. Nu a fost impresionata :))

Sa recapitulam putin! Cand introducem ciupercile in alimentatia copilului:

– de la 2 ani – conform unor doctori

– de la 4 ani – conform altor doctori. Asta recomand si eu, cu cea mai mare incredere. Ca sa fiti siguri ca totul merge bine. Ciupercile au potential alergen si au si potential efect toxic asupra sistemului digestiv si la adulti, daramite la pui🙂

– de la 1 an – mai rar, dar am auzit mamici care au dat. Eu nu recomand asa devreme.

Ce contin ciupercile? Proteine multe. De aceea se mai numesc si proteina vegetarianului. Confirm. Sunt vegetariana si ciupercile ma satura repede. Ciupercile mai contin vitamine (A, B-uri, E), zinc, fosfor, seleniu, magneziu si nu numai.

Retete culinare cu ciuperci pentru copii:

ciuperci pentru copii

Ciuperci scazute la tigaie, langa mamaliga si mujdei
Ciupercile Champignon super-ultra-proaspete, deci albe si tari, se spala, se decojesc de pielita de deasupra, se curata coditele de pamant si apoi se taie marunt. Se trag la tigaie, la foc mic. Se adauga 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, se calesc rapid timp de 1 minut si apoi se adauga apa. Se lasa sa scada. Se adauga doar sare.

ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci
Iata o reteta geniala, delicioasa si cred ca foarte gustoasa. Ciulamaua de ciuperci pentru copii se face destul de simplu. Ciupercile curatate se pun la fiert, intr-o oala cu apa. Se fierb si: 1 morcov mic, 1 ceapa mica, 1 sfert de telina, tocate marunt. Totul se fierbe timp de minim 30-45 de minute sau pana sunt toate gata.

Peste aceasta supa, adaugam in ploaie fina de tot, 3-4 linguri de faina, dupa ochi. Daca nu se leaga destul, nu va speriati, caci se mai ingroasa pana la final. Nu trebuie sa stea ciulamaua bat in farfurie. Trebuie sa curga🙂

Apropo, la ciulama puteti sa adaugati in oala in care fierb ciupercile, la final de tot, 2-3 pahare de lapte si dupa ce ati pus si faina, sa adaugati smantana. Va iesi o ciulama alba, frumoasa si tare gustoasa. In prima varianta aveti ciulama de post. In a doua varianta aveti o varianta mult mai cremoasa. Si aceasta, dar si prima se servesc langa mujdei si mamaliga🙂

Supa crema de ciuperci
Ciupercile curatate si spalate se fierb alaturi de morcov, telina, pastarnac, radacina de patrunjel si o ceapa mica, toate tocate marunt. Cand sunt gata, lasam sa se raceasca. Bagam blenderul vertical, mixam bine de tot. Servim in boluri si deasupra asezam o lingurita de smantana. Peste ea, adaugam cateva faramite de patrunjel. Arata bine si are un gust divin🙂

Pofta buna!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s