6 preparate culinare cu varza. Retete sanatoase pentru copii!


Varza este un aliment minune si de aceea am colectionat aici 7 preparate culinare pornind de la ea. Folosim varza noua si o preparam fara calituri, fara mult ulei, fara arome artificiale. Va promit ca o sa va placa. Am cateva secrete interesante:

1. Varza scazuta la ceaun, cea mai simpla reteta cu varza
Nu e greu deloc. Pasul 1. Se ia o varza mica, de un kilogram, se toaca marunt, la cutit si apoi se spala si se freaca cu degetele pana cand simtit ca este curata. Concret, dupa ce ai tocat-o, o pui intr-un vas mare, ca un lighean. Acolo o speli sub cateva jeturi de apa rece.

Pasul 2. Intr-un ceaun, calesti la foc mic si cu 2 linguri de ulei de floarea soarelui, 1 ceapa mare, 1 morcov, o felie de telina, un pic de radacina de patrunjel si/ sau pastarnac. Acest amestec de zarzavat se caleste usor, la foc mic, timp de 2-3 minute. Vrem sa se dezvolte aromele. Dupa cele 2-3 minute, adaugam varza tocata si spalata. Adaugam si 2 cani de apa si putem sa lasam ceanul la foc mic minim 30 – 45 de minute pana cand varza e gata. Nu trebuie sa lasam varza sa se faca terci. Deci nu o fierbem 2-3 ore. O lasam mai naturala. Asa isi pastreaza aroma si valorile nutritive. La final, adaugam marar tocat si stingem focul🙂

2. Sarmale in varza noua, neaparat cand varza este frageda si se desprinde de pe cotor
E mai greu sa faci sarmale in varza noua, insa merita din plin, chiar daca nu vor iesi perfecte si se mai destrama. Faza interesanta e sa alegi varza cu foi care se desprind usor de la cotor, ca sa poti sa faci sarmalele. Cat despre amestec, eu va recomand sa le faceti din orez calit cu morcov si ceapa. Amestecul se condimenteaza cu curry nepicant si se baga in foile de varza. Se pun intr-o oala larga si se adauga apa, apoi se dau la cuptor cam 45 de minute, 1 ora🙂

salata de varza noua
salata de varza noua

3. Salata de varza noua
Varza noua se toaca marunt, la cutit. Nu recomand sa o dati pe razatoare pentru ca se face prea marunta si devine terci :)))) Am incercat eu si nu merita efortul. Mai bine merge tocata la cutit. Va puteti gandi la toate lucrurile care v-au suparat in acea saptamana si o sa vedeti cum tocati o varza intreaga cu mult entuziasm :))))

Varza tocata se spala in cateva jeturi de apa si apoi se scurge bine de tot. Se adauga otet de mere, sare de mare, un praf de piper pentru parinti, ulei de floarea soarelui. Se amesteca totul bine si se serveste alaturi de orice aveti la pranz sau la cina. Merge si ca o gustare de amiaza pentru parinti.

4. Varza noua cu mazare, o reteta care poate da dependenta :)))
Varza se toaca marunt si apoi se spala in cateva jeturi de apa. Intr-un ceaun/ oala/ tigaie inalta se caleste o ceapa, un morcov si o felie de telina. Se calesc timp de 2-3 minute si apoi se adauga varza tocata si spalata. Amestecul se lasa sa scada timp de 10-15 minute. Apoi se adauga o cana mare de mazare congelata si totul se mai lasa sa scada timp de 10 minute, la foc mic. Rezulta o mancare foarte sanatoasa si gustoasa. Este plina de proteine vegetale ( mazarea) si fibre (varza). Nu baloneaza daca adaugati plante aromatice precum: chimen, cimbru, coriandru, patrunjel, marar🙂

5. Musaca de cartofi cu varza noua
Reteta este deosebit de simpla. Intr-o oala mare punem cateva fire de marar, chiar pe fund, ca un strat protector si care da aroma intregului continut de mai sus. Deasupra se pun rondele subtiri de cartofi. Deasupra se pun un strat de varza noua tocata la cutit, marunt, si apoi spalata. Apoi se mai pune un strat de rondele de cartofi. La final, adaugam cateva cani de apa, sare si o lingura de curry. Totul se da la cuptor la foc mic. Se lasa minim 30 de minute, maxim 1 h si 15, in functie de cat de puternic este focul si de ce fel de oala/ vas de sticla folositi. Recomandarea mea este sa verificati din cand in cand si varza si cartofii. Cand sunt gata, atunci stingeti focul.

6. Varza noua calita
Varza noua calita se face la fel ca varza scazuta la ceaun, prima reteta. Ce difera este ca in tot procesul, cand varza este aproape patrunsa, adaugam sos de rosii si amestecam mereu, dar fara sa sfaramam varza de tot.

 Secrete pentru o varza calita gustoasa:
1. Ceapa, morcov si telina calite la foc mic dau aroma exceptionala oricarui preparat culinar cu varza

2. Curry inlocuieste cu succes orice aroma artificiala ati vrea sa folositi! Nu le dau numele aici, caci sunt sute de prafuri care dau aroma si stim cu totii ca nu sunt asa sanatoase. Va recomand sa aveti mereu in casa curry nepicant, perfect pentru copii.

3. Amestecul de chimen, cimbru, oregano si coriandru atenueaza balonarea si dau o aroma geniala oricarui preparat culinar cu varza.

4. O lingura de sfecla rosie adaugata in salata de varza ii imbie mai usor pe copii sa o incerce.

5. La varza calita puteti folosi rosii foarte coapte astfel incat amestecul sa nu fie unul prea acru. De multe ori, copiii refuza mancarea doar pentru ca gustul de rosie e prea acru pentru ei. Ce pare gustos pentru noi, pentru ei este imposibil de mancat.

3 motive sa consumi varza cat mai des:

1. Varza grabeste tranzitul intestinal deci pe voi va ajuta sa slabiti. Pe copii ii ajuta sa aiba scaune mai moi. Cu alte cuvinte, este alimentul minune pentru orice persoana care sufera de constipatie.

2. Varza lupta cu infectiile si bolile bacteriene. Orice boala aveti, varza stimuleaza sistemul imunitar si reechilibreaza mineralele si vitaminele de care aveti nevoie pentru a functiona la capacitate maxima.

3. Varza contine elemente-cheie care previn boli precum: cancerul, diabetul, bolile de inima, ficat si rinichi🙂 Nu mai amintesc si faptul ca este un aliment minune pentru sistemul digestiv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s