Retete culinare pentru copii: 7 mancaruri sanatoase cu cartofi :)


Cartofii raman printre legumele pe care copiii le accepta foarte usor si cu mare placere. Stim deja faptul ca in cartofi se regaseste fier, fosfor, vitamine B si vitamina C, aminoacizi esentiali si minerale de care organismul nostru are nevoie in mod constant. Punem la socoteala ca sunt si printre legumele cu cea mai mare cantitate de fibre si intelegem ca astfel, cartofii regleaza tranzitul intestinal in mod eficient.

mancaredecartofipentru copii


Iata 7 retete culinare pentru copii, toate pe baza de cartofi:

Cartofi nature cu unt si patrunjel
Cea mai simpla reteta este cea pe care o stim deja de la parintii nostri. In fiecare saptamana, de obicei vinerea, mama facea un platou urias de cartofi fierti in apa cu sare. Peste ei punea cateva cubulete de unt care se topeau. Adauga patrunjel tocat marunt si un praf de sare la final. Era garnitura perfecta pentru orice mancare, fie ca este pranz sau cina.

Puteti pune printre cartofii taiati cubulete si branza de vaci sau cubulete de telemea. Se topesc si lasa o aroma geniala langa cartofi.

Puree rusesc de cartofi
Cartofii se decojesc si se taie sferturi. Se pun la fiert si cand sunt gata, se piseaza cu pisalogul de usturoi. Se adauga 2 linguri de ulei de masline si 4-5 catei de usturoi pisati marunti. Se amesteca toata compozitia, se adauga patrunjel si se serveste langa o salata de sfecla.

Cartofi wedges la cuptor cu friptura
Cartofii se decojesc si se taie sferturi. Se aseaza intr-un vas de sticla si se adauga ierburi aromatice (oregano, busuioc, cimbru, chimen). Se presara ierburile peste cartofi. Se adauga 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, 2-3 cani de apa si optional si carne taiata cubulete mici, ca sa se faca odata cu cartofii. Cartofii sunt gata cand sunt aurii, prind crusta si au acea aroma inconfundabila de verdeturi proaspete sau uscate.

puilacuptorculegume

Cartofi copti cu sos alb de iaurt si usturoi
Cartofii se pun la cuptor, in tava de copt, in coaja. In prealabil se vor spala bine si apoi se pun la cuptor. Pe fiecare cartof il vom cresta usor cu cutitul, in cruce. Punem cate 1 varf de cutit de un in fiecare cartof, cu 5 minute inainte sa fie scos din cuptor, chiar in crapatura.

Cartofii gata sunt scosi din cuptor si lasati sa se raceasca. Separat, facem un mujdei clasic de usturoi. In mujdei adaugam iaurt sau kefir. Cartofii se aseaza pe farfurie si langa ei adaugam mujdei. Pentru copii, recomand sa puneti mai mult iaurt si mai putin usturoi.

Budinca de cartofi la cuptor
Cartofii se fierb si apoi se paseaza ca pe un puree. Cartofii se amesteca cu branza telemea, 2 oua batute, 2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece ( de la plafar). Amestecul se da intr-un vas de sticla, la cuptor, la foc mic, pana cand oul este bine inchegat. Cartofii oricum sunt gata, deci preparatul trebuie sa stea pana cand oul se umfla in budinca si budinca devine pufoasa.

Cartofi taranesti cu cas ciobanesc
Nu avem mereu cas de tara, insa daca aveti, ar fi genial. Daca nu, luati branza de burduf si va fi exceptionala. Cartofii se fierb si se fac puree. Intr-un tuci sau intr-o oala de inox, adaugam puree de cartofi si bucatele de cas sau de branza de burduf. Amestecam in continuu. Adaugam si cateva bucatele de unt proaspat si amestecam pana cand branza incepe sa se intinda. Servim in farfurii si alaturi de salata verde🙂

Pofta buna!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s