Ciorba de fasole


Ciorba de fasole ramane un preparat specific romanesc, din cate stiu eu🙂 Ramane si unul dintre cele mai adorate si apreciate retete culinare cu toate ca unii parinti se cam feresc de el. Se tem ca fasolea sa nu baloneze copiiii asa ca il evita si poate de aceea foarte multi copii il scot de pe lista de alimente mai tarziu.

Important de retinut este ca unele soiuri de fasole baloneaza si altele mai putin. Ramane sa descoperiti o sursa de fasole care sa nu va deranjeze. Mai trebuie sa retinem faptul ca fasolea trebuie inmuiata in apa peste seara. Apa trebuie aruncata de cateva ori. Apoi trebuie pusa la fiert in apa rece si primele 2 ape ar trebui si ele aruncate.

Ingrediente pentru ciorba de fasole: 500 g carne pui/porc/vita/curcan, 300 g fasole, 6 rosii mici, 1 morcov, telina, pastarnac, radacina patrunjel, 2 ardei grasi, 1 telina mica, 1 legatura patrunjel, 1 legatura leustean, 2 frunze telina, 1 foaie dafin, cimbru, busuioc, bors, ulei, sare dupa gust.

2015_02_04_21_29_11_004_OriginalCum preparam ciorba de fasole: Fasolea lasata la umflat 12 ore minim, se fierbe la foc mare.

Se arunca prima apa si apoi se fierbe la foc mediu adaugand cimbrul, busuiocul, foaia de dafin. Carnea se adauga dupa ce fasolea a fiert 1 ora.

Intr-un ceaun se adauga toate legumele (in afara de rosii) date pe razatoarea mare si se inabusa cu putina sare si ulei.

Cand morcovul este fiert, se adauga rosiile taiate marunt, pasate la blender sau date pe razatoarea mare. Se inabusa pana rosiile au fiert.

Ca sa verificam daca fasolea a fiert, scoatem cateva boabe, le lasam sa se raceasca si vedem cat de moi sunt. Daca sunt inca tari, le lasam sa mai fiarba cu carnea. Fiecare soi de fasole are timpul sau specific de fierbere.

Cand fasolea a fiert, adaugam legumele calite si inabusite. Mai lasam sa fiarba aproximativ 15 minute si adaugam borsul (preferabil fiert cu putina sare). Mai lasam sa fiarba cateva clocote si adaugam patrunjelul, leusteanul si frunzele de telina tocate marunt. Stingem focul.

Pofta buna!

 

2 thoughts on “Ciorba de fasole

  1. Apopei Adriana 3 martie 2014 / 10:11 am

    Ciorba de fasole boabe?!??nu e un pic cam devreme avand in vedere ca retetele sunt pt copii de 1-2ani?intreb si eu…

    Apreciază

    • Maria Clara 22 martie 2014 / 8:28 pm

      Sa stii ca exact asta am intrebat si eu. O cunostinta care locuieste in Londra de vreo 12 ani mi-a spus, cu mana pe inima, ca fasolea este primul aliment care se introduce la bebelusi. Cica are toate proteinele necesare. Este hranitoare si daca o prepari cum trebuie si daca este fasole de tara, buna, atunci este ok. Bineinteles, nu recomand afumatura in ciorba sau alte alimente asemanatoare🙂 Poti, pentru orice eventualitate, sa intrebi un pediatru. Vezi ce iti spune. Revino cu detalii, poate ne luminezi mai bine🙂

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s