12 idei utile pentru a calma in mod eficient un copil furios

Furia este mai mult decat suparare, mahnire sau tristete. Este manie, este ca o oala care fierbe de mai mult timp si deodata da pe dinafara.

Furia se invata in familie insa este posibil sa fie dobandita si de la scoala, de la colegii de clasa si chiar de la gradinita, din primii ani de viata.

Cum se calmeaza un copil furios? 

Primul pas este sa ii dai voie sa fie furios, sa isi exprime furia, sa nu tina nimic inauntru. Asa s-a nascut furia de la bun inceput, din sentimente care au fost reprimate iar acum s-au inflamat si au explodat.

Invata-ti copilul sa spuna ce il deranjeaza, sa fie sincer, sa spuna ce il supara chiar cu riscul de a jigni, de a supara pe cei din jur. 

Al doilea aspect important este sa ii arati copilului ca are voie sa fie furios si acest lucru nu este nepermis, nici rusinos. Si nici nu trebuie mai apoi sa se simta vinovat pentru ca a avut un acces de furie.

Invata-l ca pe viitor sa nu mai tina nimic in el astfel incat sa nu mai ajunga la furie, ultimul stadiu al unei suparari si cel mai suparator dintre toate.

De asemenea, ajuta-l sa isi exprime toata supararea, nu doar ce se vede. De multe ori, copilul arata doar varful iceberg-ului. Ajuta-l sa comunice tot ce simte chiar daca tu deja ai inteles de unde a pornit supararea si o vezi in toata plenitudinea ei. Ajuta-l pe el sa o inteleaga ca sa o poata cuceri si controla.

Mai mult, este esential sa il inveti sa iti controleze emotiile inca de cand se nasc, din primele clipe, de la cele mai mici stari senzoriale: melancolie, tristete, mahnire, invidie, frustrare, angoasa, indoiala, neincredere, sentiment de tradare, sentiment de abandon, gelozie samd. Exista o gama larga de emotii si ar trebui sa le cunoasca, sa stie sa distinga intre ele.

Daca pustiul tau nu deosebeste supararea de tristete si de gelozie, nu poate controla felul in care trebuie sa reactioneze in mod sanatos. 

Mai mult, un copil furios trebuie sa vada ca este inteles. Daca nu de tine, parintele lui, atunci de cine? Daca tu nu il accepti si atunci cand e furios, nu va mai veni la tine pe viitor. Isi va ascunde frustrarile, supararile, indoielile, melancolia, depresiile eventuale de mai tarziu.

De asemenea, te sfatuiesc sa ii amintesti copilului tau ca il iubesti si cel mai mult vrei sa fii alaturi de el ca sa intelegeti impreuna ce il supara si cum trebuie procedat ca sa nu se mai ajunga la emotii asa de negative pentru el. Nu ii imprima sentimentul de vinovatie ca si-a revarsat furia. Nu ii da sentimentul ca a stricat ziua cuiva spunandu-si problemele. Nu ii da sentimentul ca te face de rusine daca isi varsa furia la petrecerea unui alt copil sau de fata cu alti oameni.

El este mai important decat orice alt om, mai important decat verisorii lui, decat parintii tai, decat alti copii din clasa lui si decat parintii acestora. Tu si copilul tau sunteti un tot unitar. Daca lui nu ii este bine, nici tie nu iti poate fi. Si nici viceversa. Asa ca ajutati-va voi pe voi insiva si lucrati la felul in care va gestionati emotiile si cum reactionati cand sunteti pusi fata in fata cu emotiile celuilalt.

Sa aveti succes in tot ce faceti!

Reclame