7 idei de baza pentru a creste copii fericiti si impliniti

Ce inseamna sa fie fericit si implinit? Inseamna ca pustiul tau sa fie complet, sa aiba parte de libertate de decizie, sa fie nedingradit si neconditionat. Aici incepe fericirea lui iar aceasta se dezvolta pe masura ce anii trec iar el isi castiga independenta.

Un copil implinit este multumit de el insusi, asa cum este. Scund, inalt, lungan, pitic, grasut sau prea slab, cu pistrui sau fara, carliontat sau cu note medii. Un copil implinit stie ca nimic nu este imposibil, oricare ar fi resursele de la care porneste si ca orice isi doreste se poate indeplini daca este dispus sa munceasca pentru acel lucru. Trebuie sa stie in mod clar ca totul se afla sub puterea lui si ca el este cel care poate face lucrurile sa devina realitate. Insa nimic nu vine de la sine sau fara efort. Sa se bazeze pe fortele sale.

Un copil fericit trebuie sa fie iubit neconditionat. Sa ii spunem acest lucru zilnic, si atunci cand tocmai a facut o boacana, si atunci cand vine de la scoala cu o nota mai mica decat ne-am fi dorit, si atunci cand ne spune ca ne uraste si ca suntem cei mai rai parinti din lume fiindca nu il lasam inca o ora pe tableta.

Mai crestem copii fericiti si impliniti atunci cand ii invatam sa se accepte si sa se iubeasca, ei pe ei insisi mai inainte de toate. Asta nu va duce la egoism ci dimpotriva. Un copil te poate iubi cu adevarat atunci cand poate sa isi daruiasca iubirea in mod liber. Iar asta este o calitate de care dispun doar copiii care se iubesc pe ei insisi cu adevarat 🙂

Nu ii invatati ca vor fi fericiti doar daca iau note bune si daca mananca tot din farfurie, daca sunt politicosi si respectuosi, daca vor avea o cariera minunata si soti/sotii de succes. Nu ii invatati sa isi conditioneze fericirea. Ea trebuie sa vina din interior si credeti-ma ca nu veti creste oameni lenesi sau egoisti, ci dimpotriva, oameni dispusi sa munceasca pentru ce isi doresc. Un om fericit este de cele mai multe ori un om energic, plin de vitalitate, plin de putere creatoare. Asta nu e lucru mic.

Copilul este fericit cand este iubit, cand este lasat sa iubeasca, cand este invatat sa fie bland cu el insusi si cu cei din jur, cand este invatat sa ierte, sa se ierte pe sine pentru greselile sale, cand este invatat sa accepte ca si el greseste si ca cei din jur pot gresi iar asta ne face oameni.

 

Copilul este fericit si implinit cand ia parte nu doar la bucuriile si momentele fericite ale familiei ci si la cele mai putin roz insa incheiate intr-o nota optimista. Tati a fost concediat insa acest lucru nu este capatul lumii. Ceva mai bun este pregatit pentru tati iar el va gasi un loc de munca de o mie de ori mai bun decat cel pe care tocmai l-a parasit.

 

Mami este putin bolnava insa acest lucru nu face decat sa o atentioneze ca de foarte mult timp se hranea gresit si acum are ocazia sa isi indrepte stilul alimentar. Boala vine ca un semnal ca ceva este in neregula pe plan emotional, la nivel alimentar sau in mediul inconjurator. Daca nu ignori boala, ea este cel mai bun aliat al tau. Te fereste de ceva ce ar putea sa urmeze chiar mai rau de atat.

Ca sa poti sa vezi binele dintr-o situatie grea e nevoie de minte clara, de o minte limpede, de mult optimism. Copiii fericiti si impliniti au nevoie de o doza uriasa de optimism. Sunt mici, uneori se simt neputinciosi, nu inteleg tot ce se petrece in jurul lor, uneori nici noi nu stam sa le explicam tot. Insa intotdeauna o doza mare de optimism ii ajuta enorm 🙂 Le cladeste increderea in ei insisi, in noi, in viitorul lor 🙂

Sa aveti succes in tot ce faceti si sa cresteti copii fericiti si impliniti ❤

Reclame