9 strategii eficiente pentru a elimina temerile copiilor


Iubeste-i neconditionat. E primul pas pentru a elimina teama copiilor. Acolo unde este iubire, nu poate fi teama.

Iubeste-i neconditionat si atunci vor invata sa se iubeasca pe ei insisi. De aici incepe stima de stine sa creasca iar acest lucru ii ajuta sa le sporeasca increderea in fortele proprii. Teama este spulberata doar in mintea copilului, chiar daca parintele a ajutat foarte mult. Tot copilul trebuie sa faca treaba cea mai importanta, sa apese butonul care sa faca teama sa se spulbere.

Mintea copilului este incredibil de complicata daca incerci sa privesti lucrurile din perspectiva ta. Trebuie sa poti sa te pui in genunchi, sa te cobori la nivelul lui de omulet mic, in dezvoltare, inca necopt, inca slab din mai multe puncte de vedere, nefinisat, netrecut prin viata. Este ceva incredibil in ochii unui copil curajos. Insa curajul se dezvolta in timp, cu rabdare multa din partea parintelui.

O strategie eficienta pentru a-ti ajuta copilul sa isi elimina temerile este sa ii dai voie sa le aiba. Altfel, le va ascunde de tine pe cele viitoare. Si va trai doar el cu ele. Vor fi o povara grea. Isi va ingropa temerile si mai tarziu va avea probleme pe care nu si le poate explica. Vin din copilarie, din temeri pe care le-a tinut secrete iar acum nu le poate recunoaste.

Un sfat util pentru parinti ar fi sa le dati voie sa aiba temeri, sa le recunoasteti, sa vorbiti deschis si relaxat despre ele. Scoateti-le pe masa de discutii, disecati-le, ajungeti la miez, descoperiti ce anume il infricoseaza pe cel mic, care este teama centrala. Teama de inot este doar varful iceberg-ului. Vedeti ce e mai jos decat teama de inot. Poate fi teama sa nu moara, sa nu va piarda, sa ramana fara aer. Stabiliti daca intelege ce inseamna cand cineva moare. Si stabiliti de unde vine teama lui ca v-ar putea pierde. Mai verificati si sa nu aveti un copil care sa sufere de claustrofobie.

De asemenea, este esential sa ii aratati temerile voastre. Va e teama de serpi? E ok sa impartasiti cu ei temeri personale, din cele pe care le poate intelege. Aratati faptul ca teama de inot, spre exemplu, nu va opreste din a inota ci va impulsioneaza sa deveniti cat mai bun in acest domeniu pentru ca mai apoi teama sa dispara singura.

Un alt sfat util pentru a va ajuta copilul sa isi invinga temerile este sa ii dati incredere si responsabilitate. Nu sunteti voi cei meniti sa ii anulati temerile. El trebuie sa le cucereasca, voi oferindu-le sprijin neconditionat, iubire neconditionata si propria voastra incredere in ei 🙂

Aratati-le ca aveti incredere in ei, nu radeti de temerile lor, luati-le in serios, impartasiti cu ei pe ale voastre, aratati-le ca nu e nimic rusinos in a avea o teama. Sunt pasi esentiali pentru ca ei sa prinda mecanismul prin care sa isi elimine temerile, acum si pe viitor. In copilarie se contureaza si se intareste abilitatea de a-ti confrunta temerile. Daca incep cu dreptul, le va fi mai usor. Au temeri mari de infruntat iar un mecanism mental gresit este o mostenire dificil de indepartat, care alimenteaza temerile existente si nu permite eliminarea lor in mod facil.

Mult succes in tot ce faceti :)!

Reclame