7 sfaturi ca sa cresti un copil responsabil, viitor adult de succes


Vad  din ce in ce mai multi adulti doar cu numele. Nu sunt deloc adulti. Nu se maturizeaza absolut deloc. Ajung la 35 de ani sa stea tot cu mama si tata, sa apeleze la ajutorul lor financiar si non-financiar.  Ajung sa fie total dependenti de parintii lor si, evident, de multi alti oameni din jurul lor: prieteni, rude, colegi samd.

Problema: Educatia pe care au primit-o de cand erau mici. Fiecare gest, aparent nesemnificativ, dezvolta o anumita abilitate sau o anumita slabiciune in copiii nostri. Sa avem grija la ceea ce le spunem, la exemplele pe care chiar noi le dam, la sfaturile pe care le oferim. Totul contureaza un viitor adult responsabil sau un copil etern.

Unul dintre aspectele pe care multi parinti le ignora este cel referitor la doza de independenta pe care le-o insufla copiilor. Dar de ce este atat de important ca ei sa devina mici oameni independenti inca de acum? Haideti sa recunoastem ca intalnim prea multe situatii in care adultii se intorc mai mult sau mai putin disperati catre parinti atunci cand sunt in situatii in care ar trebui sa ia decizii pe cont propriu. Au nevoie de ajutor banesc chiar daca sunt capabili sa isi ia un loc de munca stabil, bine platit, de viitor. Au nevoie de ajutor pentru a-si rezolva problemele in casnicie si pentru a lua multe alte decizii. Si nu ne va deranja ca proprii nostri copii sa vina la noi cand au nevoie de ajutor. Dar ne pare rau ca nu si-au castigat abilitatea de a-si rezolva problemele pe cont propriu. Pana la urma, noi nu vom putea fi langa ei totdeauna si pentru totdeauna, asa ca ne-am bucura sa stim ca se vor descurca si cand nu vor avea de cine sa fie dependenti.

copii independenti
foto by FSG777

Un prim pas pe care trebuie sa il facem pentru ca cei mici sa devina firi independente, este sa incetam sa le mai repetam ca noi suntem cei care le vom rezolva problemele. Da, este adevarat, o farfurie sparta va fi luata de catre parinte. Da, cei mici nu vor face curat in camerele lor abia tarziu. Da, este adevarat ca si banii vor fi gestionati de ei mai tarziu. Dar de cand sunt mici pot fi invatati sa fie cat mai independenti cu putinta si sa inteleaga, in acelasi timp, ca sunt responsabili pentru deciziile lor.

Ce putem face pentru ca cei mici sa devina mai independenti?

-lasati-i sa ia mici decizii, decizii precum: daca veti cumpara revista X sau veti cumpara o noua masinuta. Se poate sa ii para rau, ulterior, insa este bine sa ii amintiti ca el ia deciziile si ca data viitoare va putea lua una mai buna.

-lasati-i sa greseasca. Nu este placut ca cel mic  sa vina cu note micute acasa, insa este bine sa inteleaga ca mami si cu tati nu sunt tot timpul acolo sa il ajute sa ia note mari. Lasati-va copiii sa ia si note mici si sa fie responsabili pentru aceasta situatie. Vor intelege ca ei sunt responsabili si ca eforturile sunt ale lor in intregime. Asa vor deveni responsabili si vor castiga o doza mai mare de independenta, prin munca pe cont propriu, cu bune si cu rele.

-fiti un model pentru ei. Este, daca vreti, cel mai important sfat de care noi, parintii, putem tine cont. Daca ei vor vedea ca nu sunteti de deplin independenti, asa se vor comporta si ei. Ce vad in familie, asta vor face si ei, cu cel mai inalt simt de normalitate.

-nu mai faceti munca lor. Este greu sa ai rabdare sa astepti ca cel mic sa isi termine sarcinile, asa ca suntem toti tentati s-o facem noi, rapid si bine din prima! Dar este esential sa le oferiti sansa sa isi finalizeze singuri micile sarcini: teme, curat in camera, plimbat catelul in curtea casei, hranit pestii sau pisica samd. Doar facand eforturi fara exceptie, cel mic va intelege ca viata este mai mult decat o lume in care mami si tati rezolva totul si asa va fi mereu!

Sa aveti succes si comentati cu toata libertatea de exprimare!

sursa foto: http://www.sxc.hu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s